vrijdag 15 februari 2008

Gazet van Antwerpen spreekt!

Dit vond ik in een bijlage in de Gazet van Antwerpen over verschillende wijken in tstad: Twintig wijken: Twintig werelden.

Sint-Andriesplaats

Vic, Paul, Pierre en Lea De Lange Ridderstraat brengt je rechtstreeks naar de Sint-Andriesplaats, het mekka voor elke zichzelf respecterende Sint-Andriezenaar. Het Ontmoetingscentrum, aan de Sint-Andriesplaats, is een veelbezochte plaats. Heel wat verenigingen vinden er onderdak en in de foyer komen bewoners hun dagelijks koffietje drinken. Het "wij tegen zij"-gevoel is hier opvallend sterk aanwezig. Terwijl in de zaal een lezing wordt gegeven over 'Het nieuwe Europa', is al snel duidelijk dat met de bezoekers geen contact gezocht wordt. Ook niet als tijdens de pauze de anderen mee aanschuiven voor een koffie. "Dat zijn er geen van hier, dat zie je zo. Dat is de kleine burgerij met een groot pensioen", merkt Paul Dael meteen op. "Dat zijn inwijkelingen, blanke allochtonen."

"Met 'echte' migranten hebben wij hier geen problemen. Sint-Andries is zowat de veiligste buurt van Antwerpen, maar toch groeit ook hier het onveiligheidsgevoel. Als de zon ondergaat, verdwijnt het leven in de straten rond de Sint-Andriesplaats", klinkt het. "Dat heeft niet noodzakelijk iets te maken met criminaliteit, wel met prime time televisie." En inderdaad als je 's avonds in de kleine straatjes van Sint-Andries ronddwaalt, kom je plots niemand meer tegen. Als je de huisjes stiekem binnengluurt, ontdek je de flitsende televisieschermen. "Overal VTM", gaat Paul verder. "Wittekerke, Familie of Jambers, daar blijven de mensen voor thuis. Ook Thuis wordt hier uitgebreid geanalyseerd. Mensen leven in die televisie-wereld. Dat merk je vooral bij de kapper. De verhalen van op televisie worden nog extra versterkt door 'de boekskes'. Terwijl er naar hartelust gemoord en geroofd wordt op de televisie, hoor je hoe sommige vrouwen de wereldvrede zouden bewerkstelligen met een 'speciale' koffie voor Saddam."

Liesbet De WitVoor 1990 was Sint-Andries nog een sterk verkommerde wijk. Enkele privé-investeerders kochten er een huisje en knapten dat eigenhandig op. Door die nieuwe impuls leeft het Sint-Andrieskwartier weer helemaal op, gevolg is dan natuurlijk wel dat de prijzen even sterk evolueren. "Dat is het enige minpunt op Sint-Andries", reageert Liesbet De Wit (25) uit de Salm-Salmstraat. "Het is hier zalig wonen en toen ik hier enkele jaren geleden op zoek ging naar een appartement, vielen de prijzen nog mee. Ik betaal zo'n 350 euro per maand, voor een gelijkaardige flat, vragen ze nu makkelijk 75 tot 100 euro meer."

Geen opmerkingen: